Färger

Färger på fransk bulldogg, vad är tillåtet och inte
Text: Moa Persson, auktoriserad domare på rasen sedan 1979.

Icke godkända färger
Vi ser idag en mängd olika kulörer på rasen, som exempelvis black & tan, lilac, harlequin, svart, viltfärgad skäck, trefärgade, blå, röd, musfärgad och alla varianter av dessa icke godkända färger.

Tre tillåtna färger

  • tigrerad – med så lite vitt som möjligt
  • fawn – med eller utan mask
  • skäck – med tigrerade alternativt fawn fläckar, väl avskilda

I utställningsringen ser vi också en mängd olika varianter av rasstandardens tre tillåtna färger. I vår svenska översättning av färgen fawn, står att den får variera från ljus beige till rött. I den franska (hemlandets) standarden står det däremot ”de nuance clair á fauve foncé”, vilket korrekt översatt är från ljust fawn till mörk fawn, på inget ställe i den franska standarden, tillika FCIs, står ordet ”rouge” alltså rött. 

Omskrivningar i rasstandarder är tyvärr inte helt ovanligt och detta leder i förlängningen till att vi ser fler och fler franska bulldoggar med icke godkänd färg som premieras och antagligen i förlängningen också kommer att avlas på.

De röda individerna är inte heller ensamma om av vara av fel färg, vi ser också skäckar som är övertecknade alltså mer tigrerade eller fawn, än de är vita, och alltför ofta är de mantlade, alltså med huvuddelen av kroppen fawn alternativt tigrerad. Detta är inte korrekt.

Det finns också hundar som är vita med viltfärgade fläckar, eller där de fawnfärgade fläckarna har en brun alternativt svart ring runt sig. En skäck i alla djurslag ska vara huvudsakligen vit med avgränsade fläckar. I franska bulldoggens fall ska fläckarna alltså vara antigen tigrerade eller fawn. Det som också står i den franska standarden är, att det ska vara så rent vitt som möjligt utan mindre pigmentfläckar i det vita.

Tigrerade individer ska ha fawn grundfärg som sedan täcks av mörka ränder och dessutom får de endast ha mindre vitt på sig. Fawn färg är alltså en gul färg i blekare eller djupare nyans, med eller utan mask och även de, endast med mindre vitt på sig.

Helt vita hundar, förutsatt att de har svart nostryffel och svarta ögonlocksränder, är tillåtna men inte att eftertrakta beroende på risken för dövhet