Smuggelhund

De här råden ger Jordbruksverket till dig som vill undvika att köpa en insmugglad valp:

  • Ta reda på varifrån hunden kommer, oavsett om du köper den i Sverige eller utomlands.
  • Begär att få träffa valpens mamma i hemmet. Många smugglade hundar säljs via mellanhänder och utan att du får se hunden i hemmiljön och istället får hunden levererad på till exempel en parkeringsplats. Åk aldrig till en sådan plats bara för att titta, det är svårt att motstå små söta valpar.
  • Begär att få en köpehandling där säljarens namn, adress och telefonnummer finns. Acceptera inte bara ett mobilnummer. Många mellanhänder anger bara mobilnummer till ett betalkort, och ett förnamn. När köpet är genomfört går det inte att spåra säljaren.
  • Begär att hunden är grundvaccinerad och har ett högst sju dagar gammalt besiktningsintyg från veterinär. Många smugglade hundar säljs ovaccinerade och insjuknar snabbt efter köpet. Andra har diarré redan vid leveransen. Köp inte en hund som inte är helt frisk!
  • Det är olagligt att sälja valpar innan de nått åtta veckors ålder. Om valpen tas för tidigt från sin mamma kan den få beteendeproblem.
  • Om säljaren säger att hunden har en stamtavla men att du ska få den senare, så finns det sällan varken en kennel eller någon stamtavla. Begär att få stamtavlan samtidigt som hunden.
  • Det är förbjudet att kupera öron och svans på hundar i Sverige. En öron- eller svanskuperad hund är inte född i Sverige.
  • Hundar över fyra månader ska vara id-märkta. Om hunden anges vara chipmärkt ska intyg om märkningen följa med vid köpet. Chipnumret ska framgå av besiktningsintyget.
  • Om säljaren inte vill gå med på villkoren ovan ska du inte köpa hunden. Låt inte säljaren lura dig att det är fult att begära korrekta handlingar, eller att det är att misstro säljaren. Det är självklart för alla seriösa försäljare av såväl rasrena som blandrashundar att ovanstående villkor gäller vid försäljning.

Att se upp med
Besök alltid uppfödaren i hemmet och träffa valpens mamma före köpet! Acceptera aldrig att säljaren plötsligt föreslår att ni ska träffas på en parkeringsplats eller liknande istället.

Betala aldrig handpenning för en hund innan du träffat den och säljaren, hur trovärdig säljaren än verkar. Betala aldrig köpesumman innan du fått valpen.

Köp inte en smuggelhund
Funderar du på att köpa en hund? Se till att inte falla för ett par söta ögon i en annons och göra ett impulsköp. Risken finns att du stöder en smutsig smugglarverksamhet som inte bara innebär lidande för hundarna utan också kan sprida livsfarliga sjukdomar till Sverige. Dessutom kan din nya valp vara sjuk på grund av dåliga uppväxtförhållanden och bristfälligt vaccinationsskydd.

Då och då rapporterar media om fall där nyblivna hundägare upptäckt att deras nya hundvalp blivit sjuk och när de tagit hunden till veterinären blivit upplysta om att hunden troligen är en insmugglad hund. När de försöker få tag på säljaren upptäcker de att telefonnumret de fått inte fungerar. I bästa fall kan veterinären hjälpa valpen och efter vaccinationer och ID-märkning väntar en tid med hemkarantän för att säkerställa att hunden inte sprider smittor. I värsta fall finns ingen annan utväg än att avliva valpen.

Genom att köpa en insmugglad hund stöder du en verksamhet där det enda som räknas är pengar. Hundarna föds ofta upp under usla förhållanden och transporten till Sverige till innebär många gånger stort lidande för hundarna. Även om det kan kännas bra att ”rädda” en medfaren valp ur smugglarnas klor så öppnar det bara vägen för fler smuggelhundar.

Varje insmugglad hund innebär också en risk för spridning av rabies till Sverige. Rabies är en dödlig och obotlig sjukdom för människor och skördar tiotusentals människoliv varje år. Sverige är rabiesfritt sedan lång tid tillbaka men smittan finns i till exempel Östeuropa där många av smuggelhundarna föds upp.

Handeln med smuggelhundar upphör inte förrän hundköpare lär sig att förstå hur ett riktigt valpköp ska gå till. Så länge det finns köpare kommer det alltid att finnas hänsynslösa människor som utnyttjar människors godtrogenhet. Gör som 50 000 andra svenska valpköpare och köp din valp av en uppfödare som tar ansvar och som alltid levererar den nya familjemedlemmen äldre än 8 veckor, med godkända papper och naturligtvis med ett aktuellt friskintyg utfärdat av veterinär. Den tryggheten är för din och valpens bästa!

Just nu driver Samverkansgruppen för hundvälfärd en kampanj för att få blivande hundägare att inte köpa smuggelhundar och i förlängningen få stopp på den organiserade hundsmugglingen. I gruppen ingår representanter från Jordbruksverket, Svenska Kennelklubben, Sveriges lantbruksuniversitet, Nationellt centrum för djurvälfärd, Länsstyrelsen, Sveriges Veterinärförbund och Sveriges Veterinärmedicinska Sällskap.